članek: Nevarno povečanje prostate

Kako prepoznamo (ne)nevarno povečanje prostate

Marsikdo se pogostih obiskov stranišča sramuje in zaradi zadrege o njih ne spregovori ali pa se boji diagnoze rak in boleče operacije, zato odlaša z obiskom pri zdravniku. V resnici so težave s prostato največkrat lahko obvladljive, pa naj gre za benigno povečanje ali raka, le pravočasno jih moramo odkriti in prepustiti zdravniški oskrbi. Tega, da traja uriniranje nekoliko dlje in da je curek postopoma zmanjšan, se moški navadijo in zaradi takšnega ali drugačnega razloga zamolčijo. Ko nastopijo izrazitejše težave, včasih je to šele čez leta in desetletja, pa vendarle pride čas za obisk pri zdravniku. Branko Košir, dr. med., specialist družinske medicine iz zasebne ambulante v Železnikih, je v takšnem primeru prvi naslov. Zdravnik je povedal, da se obolevnost za BHP (benigno povečanje prostate) s starostjo povečuje in da je to le redko težava mlajših od 50. let. Kot je naštel, znake BHP delimo v dve skupini: na simptome pri uriniranju in na znake zastoja urina. V prvo sodijo pogostejše (tudi nočno) uriniranje, nujnost uriniranja in nezmožnost zadrževanja, v drugo pa težave na začetku uriniranja, slabši curek, prekinjanje curka in občutek neizpraznjenosti sečnega mehurja. »Začetni znak je lahko katerikoli od naštetih, se pa lahko z večanjem prostate pojavijo dodatni znaki ali več znakov hkrati. Le-te in njihovo intenzivnost lahko vsak preveri z vprašalnikom IPSS, ki je na voljo na spletu, med drugim tudi na moji spletni strani www.ambulanta-kosir.com.« Večina moških v poznih letih ima povečano prostato, težave oz. znaki BHP pa se ne pojavijo pri vseh. V primeru težav dr. KoKako prepoznamo (ne)nevarno povečanje prostate

Marsikdo se pogostih obiskov stranišča sramuje in zaradi zadrege o njih ne spregovori ali pa se boji diagnoze rak in boleče operacije, zato odlaša z obiskom pri zdravniku. V resnici so težave s prostato največkrat lahko obvladljive, pa naj gre za benigno povečanje ali raka, le pravočasno jih moramo odkriti in prepustiti zdravniški oskrbi.

Tega, da traja uriniranje nekoliko dlje in da je curek postopoma zmanjšan, se moški navadijo in zaradi takšnega ali drugačnega razloga zamolčijo. Ko nastopijo izrazitejše težave, včasih je to šele čez leta in desetletja, pa vendarle pride čas za obisk pri zdravniku. Branko Košir, dr. med., specialist družinske medicine iz zasebne ambulante v Železnikih, je v takšnem primeru prvi naslov. Zdravnik je povedal, da se obolevnost za BHP (benigno povečanje prostate) s starostjo povečuje in da je to le redko težava mlajših od 50. let. Kot je naštel, znake BHP delimo v dve skupini: na simptome pri uriniranju in na znake zastoja urina. V prvo sodijo pogostejše (tudi nočno) uriniranje, nujnost uriniranja in nezmožnost zadrževanja, v drugo pa težave na začetku uriniranja, slabši curek, prekinjanje curka in občutek neizpraznjenosti sečnega mehurja. »Začetni znak je lahko katerikoli od naštetih, se pa lahko z večanjem prostate pojavijo dodatni znaki ali več znakov hkrati. Le-te in njihovo intenzivnost lahko vsak preveri z vprašalnikom IPSS, ki je na voljo na spletu, med drugim tudi na moji spletni strani www.ambulanta-kosir.com.« Večina moških v poznih letih ima povečano prostato, težave oz. znaki BHP pa se ne pojavijo pri vseh. V primeru težav dr. Košir seveda priporoča obisk pri osebnemu zdravniku. »Ta bo pregledal prostato s prstom, dal pregledati kri in ultrazvočni pregled prostate.  Pri mlajših od 50. let, pri grčasti prostati, pri povečanemu PSA, pri hitro napredujočih simptomih ali  krvi v urinu pa bo sledil še pregled pri specialistu urologu. Ta bo s pregledom in meritvami odločil, kako bo v nadaljevanju potekalo zdravljenje,« je pojasnil dr. Košir.

Ker o  tem veliko govorimo, smo pri odkrivanju uspešni
V literaturi pogosto zasledimo, da strah pred diagnozo pri moških velikokrat botruje zavlačevanju z obiskom pri zdravniku. Dr. Košir ima nekoliko drugačne, bolj spodbudne izkušnje. »Ljudje so različni. Nekateri pridejo zaradi težav, za katere se jim zdi, da jih imajo, pa se izkaže, da so zdravi in da so prišli 'za vsak slučaj, da ne bi kaj bilo', drugi pridejo, ko se pojavijo simptomi, tretji pa zavlačujejo. Toda večina jih pride pravočasno, saj se o simptomih v zadnjem času veliko javno govori,« je povedal sogovornik in dodal, da k zgodnjemu odkrivanju težav pomembno prispeva tudi pregledi krvi za PSA (prostatični antigen oziroma specifični gen raka na prostati), ki ga opravijo pri vsakem moškem nad 50. let ob odvzemu krvi. »Kljub temu večina moških s težavami pride pravočasno, saj je smrtnih primerov med moškimi z rakom prostate zelo malo,« je dodal zdravnik.

Posedanje v mrazu in pitje alkohola - slaba kombinacija za prostato
Vsaka diagnoza benignega povečanja prostate ne vodi neposredno na operacijsko mizo. Če ni komplikacij, ni potrebna takojšnja terapija, le stalna kontrola. Z napredovanjem bolezni se stanje ne poslabša v vsakem primeru; samo pri približno polovici moških s težavami s prostato izvidi sčasoma kažejo na poslabšanje, pri približno 30 odstotkih pa pride v daljšem obdobju celo do izboljšanja, tudi brez zdravljenja. Veliko namreč lahko za prostato naredimo sami. Kaj svetuje literatuta? Eden najpomembnejših ukrepov za samopomoč je preprečevanje podhladitev mehurja z toplim oblačenjem in odpoved (prekomernemu) uživanju alkohola in nikotina. Posebno slab učinek ima kombinacija: sedenje, hlad in alkohol. Ne zavlačujte odhoda na stranišče in redno in povsem izpraznite mehur. Izogibajte se velikim telesnim obremenitvam (skrbite pa za zmerno telesno vadbo) in poskušajte preprečiti zaprtost z izdatnim pitjem vode in uživanjem zadostnih količin balastnih snovi. Pri povečani prostati ni nobene potrebe za omejitev spolnih odnosov. V zgodnjem stadiju težave nimajo nikakršnega vpliva na spolno sposobnosti in potenco. Na prostato lahko blagodejno vplivajo sedežne kopeli, ki jim dodate zdravila iz narave: veliko preslico, kamilice, seneni drobir ali ovseno slamo. Temperatura kopeli naj bo približno 38 stopinj Celzija, namakanje, ki si ga privoščite enkrat do dvakrat tedensko, pa naj traja od 15 do 20 minut.

Zdravila rastlinskega izvora zadostujejo le pri blagih težavah
Še ena možnost so zdravila rastlinskega izvora iz lekarne, za katerega ne potrebujemo recepta. Toda kot je povedal dr. Košir, zdravila, ki jih lahko kupimo v lekarni, niso zelo močna oziroma imajo omejeno moč zdravljenja. »Navadno pomagajo le pri ljudeh z blagimi znaki povečanja, za izrazitejše simptome pa je potrebno zdravljenje z zdravili, ki jih predpiše zdravnik, v nekaterih primerih pa tudi z operacija.« Pomembno je vedeti tudi, da je pred uporabo zdravil rastlinskega izvora nujno izključiti morebitne rakave spremembe. Rastlinska zdravila namreč ne morejo nadomestiti operacije ali druge terapije s preizkušenimi in kakovostnimi sintetičnimi zdravili, zato se o smiselnosti uporabe zelišč posvetujte z zdravnikom in lekarniškim farmacevtom. V razbremenitev dodajmo, da vsako povečanje prostate še zdaleč ne pomeni najhujše diagnoze in da je vsako povečanje prostate, ki jo otipa zdravnik, še ne pomeni obolenja, ki ga je treba zdraviti oziroma operiti. Gotovo pa je dobro vedeti, v čem se rak prostate razlikuje od nenevarnega povečanja.

Kako se kaže rak
Rak na prostati praviloma ne spada k hitro rastočim tumorjem. Mnogi tega ne vedo, toda na tisoče moških je, ki imajo leta in leta raka na prostati, ne da bi kaj čutili ali se tega sploh zavedali. V zgodnjem stadiju rakastih sprememb ni očitnih simptomov, kasneje, ko nastopijo težave, pa so simptomi podobni tistim pri benignem povečanju prostate (oslabljen curek seča, občutek ostanka seča, kapljanje, bolečine v predelu presredka ali medenice). Možnost za ozdravitev tumorja so velike, če je novotvorba pravočasno odkrita in dosledno zdravljena. Prvi korak k zgodnjemu in uspešnemu odkrivanju raka je zato vedno preventiva. Vsak moški, starejši od 45. let, naj bi spremljal in prepoznal tipične znake težav s prostato in tudi v primeru odsotnosti simptomov vsaj enkrat letno obiskal urologa in opravil preventivni pregled.

šir seveda priporoča obisk pri osebnemu zdravniku. »Ta bo pregledal prostato s prstom, dal pregledati kri in ultrazvočni pregled prostate. Pri mlajših od 50. let, pri grčasti prostati, pri povečanemu PSA, pri hitro napredujočih simptomih ali krvi v urinu pa bo sledil še pregled pri specialistu urologu. Ta bo s pregledom in meritvami odločil, kako bo v nadaljevanju potekalo zdravljenje,« je pojasnil dr. Košir. Ker o tem veliko govorimo, smo pri odkrivanju uspešni V literaturi pogosto zasledimo, da strah pred diagnozo pri moških velikokrat botruje zavlačevanju z obiskom pri zdravniku. Dr. Košir ima nekoliko drugačne, bolj spodbudne izkušnje. »Ljudje so različni. Nekateri pridejo zaradi težav, za katere se jim zdi, da jih imajo, pa se izkaže, da so zdravi in da so prišli 'za vsak slučaj, da ne bi kaj bilo', drugi pridejo, ko se pojavijo simptomi, tretji pa zavlačujejo. Toda večina jih pride pravočasno, saj se o simptomih v zadnjem času veliko javno govori,« je povedal sogovornik in dodal, da k zgodnjemu odkrivanju težav pomembno prispeva tudi pregledi krvi za PSA (prostatični antigen oziroma specifični gen raka na prostati), ki ga opravijo pri vsakem moškem nad 50. let ob odvzemu krvi. »Kljub temu večina moških s težavami pride pravočasno, saj je smrtnih primerov med moškimi z rakom prostate zelo malo,« je dodal zdravnik. Posedanje v mrazu in pitje alkohola – slaba kombinacija za prostato Vsaka diagnoza benignega povečanja prostate ne vodi neposredno na operacijsko mizo. Če ni komplikacij, ni potrebna takojšnja terapija, le stalna kontrola. Z napredovanjem bolezni se stanje ne poslabša v vsakem primeru; samo pri približno polovici moških s težavami s prostato izvidi sčasoma kažejo na poslabšanje, pri približno 30 odstotkih pa pride v daljšem obdobju celo do izboljšanja, tudi brez zdravljenja. Veliko namreč lahko za prostato naredimo sami. Kaj svetuje literatuta? Eden najpomembnejših ukrepov za samopomoč je preprečevanje podhladitev mehurja z toplim oblačenjem in odpoved (prekomernemu) uživanju alkohola in nikotina. Posebno slab učinek ima kombinacija: sedenje, hlad in alkohol. Ne zavlačujte odhoda na stranišče in redno in povsem izpraznite mehur. Izogibajte se velikim telesnim obremenitvam (skrbite pa za zmerno telesno vadbo) in poskušajte preprečiti zaprtost z izdatnim pitjem vode in uživanjem zadostnih količin balastnih snovi. Pri povečani prostati ni nobene potrebe za omejitev spolnih odnosov. V zgodnjem stadiju težave nimajo nikakršnega vpliva na spolno sposobnosti in potenco. Na prostato lahko blagodejno vplivajo sedežne kopeli, ki jim dodate zdravila iz narave: veliko preslico, kamilice, seneni drobir ali ovseno slamo. Temperatura kopeli naj bo približno 38 stopinj Celzija, namakanje, ki si ga privoščite enkrat do dvakrat tedensko, pa naj traja od 15 do 20 minut. Zdravila rastlinskega izvora zadostujejo le pri blagih težavah Še ena možnost so zdravila rastlinskega izvora iz lekarne, za katerega ne potrebujemo recepta. Toda kot je povedal dr. Košir, zdravila, ki jih lahko kupimo v lekarni, niso zelo močna oziroma imajo omejeno moč zdravljenja. »Navadno pomagajo le pri ljudeh z blagimi znaki povečanja, za izrazitejše simptome pa je potrebno zdravljenje z zdravili, ki jih predpiše zdravnik, v nekaterih primerih pa tudi z operacija.« Pomembno je vedeti tudi, da je pred uporabo zdravil rastlinskega izvora nujno izključiti morebitne rakave spremembe. Rastlinska zdravila namreč ne morejo nadomestiti operacije ali druge terapije s preizkušenimi in kakovostnimi sintetičnimi zdravili, zato se o smiselnosti uporabe zelišč posvetujte z zdravnikom in lekarniškim farmacevtom. V razbremenitev dodajmo, da vsako povečanje prostate še zdaleč ne pomeni najhujše diagnoze in da je vsako povečanje prostate, ki jo otipa zdravnik, še ne pomeni obolenja, ki ga je treba zdraviti oziroma operiti. Gotovo pa je dobro vedeti, v čem se rak prostate razlikuje od nenevarnega povečanja. Kako se kaže rak Rak na prostati praviloma ne spada k hitro rastočim tumorjem. Mnogi tega ne vedo, toda na tisoče moških je, ki imajo leta in leta raka na prostati, ne da bi kaj čutili ali se tega sploh zavedali. V zgodnjem stadiju rakastih sprememb ni očitnih simptomov, kasneje, ko nastopijo težave, pa so simptomi podobni tistim pri benignem povečanju prostate (oslabljen curek seča, občutek ostanka seča, kapljanje, bolečine v predelu presredka ali medenice). Možnost za ozdravitev tumorja so velike, če je novotvorba pravočasno odkrita in dosledno zdravljena. Prvi korak k zgodnjemu in uspešnemu odkrivanju raka je zato vedno preventiva. Vsak moški, starejši od 45. let, naj bi spremljal in prepoznal tipične znake težav s prostato in tudi v primeru odsotnosti simptomov vsaj enkrat letno obiskal urologa in opravil preventivni pregled.

Produkcija PLAN e d.o.o. © 2008 Ambulanta Košir - Vse pravice pridržane!