BOLEZNI KLOPOV IN BORELIJA

BOLEZNI KLOPOV


Okoliški gozdovi Selške doline so zelo bogat rezervoar klopov in s tem bolezni, ki jih prenašajo te male živali.
Klopi so zajedavci in se prehranjujejo s krvjo toplokrvnih živali, na žalost tudi človeka. Ko je klop prisesan, sesa kri, lahko pa tudi oddaja svoje trebušne tekočine nazaj v kri in s tem lahko povzroči različne okužbe. Je pa klop zelo trpežna živalca, saj je sposobna tudi več mesecev preživeti brez hranjenja. Na žrtev čaka na listih grmičevja, jo instinktivno zazna in nanjo skoči in se na ugodnem mestu prisesa.


Klop povzroča več bolezni, najbolj pa sta znani borelija in pa klopni meningitis (meningoencefalitis).
Zelo pomembna je zaščita: pred odhodom v gozd robove obleke posprejajte z repelenti (npr. Biokil,...)
Razen meningitisa (boleč in otrdel vrat, bruhanje) ni nobene nujnosti za obisk v dežurnih ambulantah. Bolezni potekajo počasi in se jih lahko zdravi. Počakajte na svojega zdravnika.
Predvsem je nujna čim prejšnja odstranitev klopa, kar lahko storite sami. S pinceto ali prsti počasi odvijate klopa iz kože. Smer ni važna. Pomembna je odstranitev zadka, kjer so kužne snovi. čOe glava ostane v koži, se bo sčasoma odstranila sama in zato dodatno odstranjevanje ni dobro. Klopov ne mažite z olji, alkoholi in drugimi sredstvi, ker s tem zvečate možnost izločanja klopove črevesne vsebine v kri.


BORELIJA


Borelijo povzroča bakterija v obliki spirale (spiroheta). Bakterijo imajo domače in gozdne živali, klop pa jo prenese na človeka


Klinični potek:
1. prisesanost klopa nad 24 ur
2. zgodnji stadij
- najpogostejša lokalizirana oblika poteka v obliki izpuščaja (eritema migrans, slika št. 1 in slika št.2) ali v obliki borelijskega limfocitoma.


Borelija Borelija
Slika št. 1 Slika št. 2


- redke diseminirane oblike (multipli eritema migrans, nevroborelioza /bolečine ponoči, ki se selijo/, prizadetost srca/palpitacije, perikarditis, miokarditis/, prizadetost sklepov/veliki sklepi/)
3. kasna oblika, ki kronično prizadene predvsem sklepe, živčevje in kožo (akrodermitis chronica, slika št. 3)


Borelija
Slika št. 3


Bolezen se zelo uspešno, predvsem v zgodnji fazi zdravi z antibiotiki, ki jih lahko dobite pri Vašemu zdravniku. Kasno obliko zdravijo v bolnišnici.

Produkcija PLAN e d.o.o. © 2008 Ambulanta Košir - Vse pravice pridržane!