TESNOBA ALI DEPRESIJA

DEPRESIJA je najpogostejša duševna motnja in prizadene razpoloženje,mišljenje in telo.


Uspešno jo lahko zdravimo prav tako kot npr. sladkorno bolezen, povišan krvni tlak ali artritis.
čOe depresije ne zdravimo, lahko traja zelo dolgo, neredko več mesecev ali let. Depresija se lahko tudi večkrat ponovi.


NA NASTANEK DEPRESIJE vplivajo trije dejavniki: prirojene lastnosti, osebnostne lastnosti in življenjske okoliščine.
Depresijo lahko sprožijo različne življenjske obremenitve (kronična bolezen, denarne težave, težave v družini, medsebojni odnosi ) ali pa nenadni dogodki, ki spremenijo življenjsko utirjenost (izguba drage osebe,izguba dela, upokojitev).


DEPRESIJA JE POSLEDICA kemičnega neravnotežja med snovmi, ki prenašajo informacije v možganih, zato se pojavijo:
- telesne motnje (motnje spanja, apetita, spolne funkcije, povečano zaznavanje bolečine,pomanjkanje energije in utrujenost)
- Motnje v razpoloženju (razdražljivost, notranja praznina, potrtost, tesnoba)
- težave v mišlJenju in spoznavnih funkcij


NI NUJNO, DA SO OB DEPRESIJI IZRAŽENI VSI ZNAKI HKRATI


Pri nekaterih osebah z depresijo se pojavijo najprej telesne bolečine, prekomerno uživanje alkoholnih pijač in občutek izgorelosti, izčrpanosti, nemoči.
Telesni znaki tesnobe so:
- tiščanje v prsih
- razbijanje srca
- mravljinci po nogah in rokah
- težko dihanje
- prebavne motnje
- tresenje rok
- omotica


Včasih se pojavijo tudi pravi panični napadi, ki so izjemno neprijetni, a pravzaprav nenevarni za zdravje. Pri paničnih napadih so prisotni vsi prej našteti simptomi telesne tesnobe, hud strah, poleg pa se pojavijo še misli, da lahko oseba zaradi napada umre, izgubi zdrav razum ali nadzor nad svojim vedenjem.


DEPRESIJA NI POSLEDICA čOLOVEKOVE ŠIBKOSTI in je ni moč premagati samo z močno voljo. Zelo pomembno, da se depresija ustrezno zdravi.


Danes imamo na voljo učinkovita zdravila in več vrst psihoterapevtskih pristopov. Zdravila (antidepresivi) , ki imajo pomembno vlogo pri ponovnem vzpostavljanju kemičnega ravnotežja v možganih, najprej omilijo in nato odpravijo bolezenske znake. Antidepresivi so varna zdravila, ki ne povzročajo odvisnosti. Do izboljšanja nekaterih znakov depresije lahko pride že po enem tednu zdravljenja, za bistveno izboljšanje pa je potrebno počakati 3 do 4 tedne. Zdravljenje z zdravili traja še 4-12 mesecev od tedaj, ko so odpravljeni vsi znaki depresije. čOe zdravljenje ni dovolj dolgo, je velika verjetnost, da se depresija ponovi.


NE BOJTE SI PRIZNATI, DA POTREBUJETE POMOčO. KER JE DEPRESIJA BOLEZEN KOT VSAKA DRUGA, JE PRAV, DA TEŽAVE ZAUPATE ZDRAVNIKU. POLEG ZDRAVLJENJA Z ZDRAVILI, KI JE NAJUčOINKOVITEJŠE, LAHKO VELIKO PO STORITE TUDI SAMI. RAZVREDITE SE, POIŠčOITE SI DRUŽBO, POJDITE NA SPREHOD V NARAVO, S PRIJATELJI NA KLEPET.

Produkcija PLAN e d.o.o. © 2008 Ambulanta Košir - Vse pravice pridržane!