RAK PRSI

Rak dojke je najpogostejša oblika raka pri ženskah, za to boleznijo pa v nasprotju s prepričanji obolevajo tudi 1% moških.

Rak dojke je bolezen razvitega sveta, kjer predstavlja okoli eno petino vseh bolezni pri ženskah.


Med nevarnostnimi dejavniki bolezni so:
- spol (ženski),
- starost
- družinska obremenitev
- starost pri prvi in zadnji menstruaciji (daljše kot je obdobje menstruacije, večje je tveganje obolevnosti),
- rodnost (pri ženskah, ki niso rodile, je verjetnost bolezni večja) ter
- število porodov in dojenje (več porodov in daljša doba dojenja pomenijo manjšo verjetnost obolenja)
- jemanje kontracepcijskih oz. hormonskih tablet, a to le v času jemanja tablet,
- telesna neaktivnost in
- uživanje večjih količin alkohola (predvsem več kot 40 do 60 gramov alkohola na dan).

Slovenija sicer ni v evropskem vrhu po obolevnosti in umrljivosti zaradi raka, a napovedi za prihodnost niso rožnate. Na 100.000 žensk je tako v zadnjem času že skoraj 100 takih, ki zbolijo za rakom, pa se po zaslugi velikih napredkov v raziskavah o zdravljenju raka umrljivost zaradi te bolezni ne povečuje tako strmo. Pri ženskah, pri katerih je rak odkrit v zgodnjem obdobju, je tako preživetje skoraj 90-odstotno. Rak dojke veliko bolj ogroža tiste ženske, ki so prilagodljive in potrpežljive ter predvsem tiste, ki vedno potlačijo jezo oz. težje izražajo negativna čustva.


Rak dojke se odkriva:
- z rednim mesečnim pregledovanjem prsi
- s pregledi pri ginekologu
- mamografijo
- ultrazvok prsi
- Vsaka ženska bi si morala vsaj enkrat mesečno pretipati prsi in v primeru, da:
- zatipa zatrdlino
- opazi pomarančasto kožo
- opazi izcedek
- bi se morala oglasiti pri svojemu zdravniku.


Rak dojk je POMEMBNA preventiva.


Mesec oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk.


Rak dojk ni nova bolezen, spremlja nas že tisočletja. Medtem, ko je bila bolezen še v začetku tega stoletja neozdravljiva, lahko danes s kombinacijo kirurgije, obsevanja in sistemskih zdravil (citostatiki, biološka zdravila, hormonska zdravila) ozdravimo več kot polovico pacientk.


Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah po svetu in pri nas. V Sloveniji zboli za rakom dojk vsako leto že več kot tisoč žensk.
Vsaka ženska bi se morala zavedati, da je rak dojk ženska bolezen in da lahko doleti tudi njo. Sprožilni faktorji so zgodnja menstruacija in pozna menopavza, pozno imajo 1. otroka in številčno manj otrok, stresno življenje in razvade (npr. kajenje) ter slab način prehranjevanja in pomanjkljiva telesna aktivnost.


Redni pregledi z mamografijo na dve leti zmanjšajo umrlji-vost do 30 %.


Zelo pomembno, da SKRBIMO ZA SVOJE ZDRAVJE (NE čOAKAJ! - »čOAS NI ZAVEZNIK RAKA!«)


Naša DOLŽNOST je,da se ženska pri 20. nauči pregledovati dojke in pregledovanje dojk izvaja vsak mesec. K zdravniku pa naj se odpravi vedno, ko bo zatipana zatrdlina ostala na istem mestu en mesec in v primeru izcedka ter ugreznjene bradavice. Ženska po 50. letu mora na vsaki 2 leti opraviti mamografijo, če ne spada v rizično skupino, drugače že prej. čOe je za rakom dojk obolela mama, babica ali sestra je možnost, da ima ženska okvarjen gen (BRCA 1, BRCA 2) in večjo možnost, da tudi same obolijo. Obstaja možnost testiranja ali ima ženska okvarjen gen (krvne preiskave delajo na OI). Skrbeti za telo in dušo (zdrava prehrana, aktivnost, opustimo razvade).


čOE OTIPAMO ZATRDLINO ALI VIDNO SPREMEMBO DOJKE


Obiščemo splošnega zdravnika ali ginekologa, ki nas napoti k specialistu za bolezni dojk. Izberemo si zdravnika, ki mu zaupamo. Pozanimamo se o vseh vrstah in načinih zdravljenja (pred razgovorom pri zdravniku si pripravimo vprašanja) Na razgovorih ni napačnih vprašanj, zato se ne bojte vprašati, kar vas zanima!


NAčOINI ODKRIVANJA:


- SAMOPREGLEDOVANJE (slika desno)
- MAMOGRAFIJA je rentgensko slikanje, s katerim odkrivamo bolezenske spremembe v dojki. Z mamografijo lahko odkrijemo začetne bolezenske spremembe. Z diagnostično mamografijo skušamo potrditi ali ovreči sum raka pri ženskah z določenimi simptomi. Pri screening ali presejalni mamografiji aktivno iščemo raka dojk pri skupini žensk, ki nimajo nikakršnih znakov obolenja dojk. Namen presejalne mamografije je iskanje zgodnjih oblik raka dojk, manjše od enega centimetra, ki še niso tipna. Ciljna skupina so ženske nad 50-imi leti, ki ne kažejo nobenih znakov obolenja ali težav z dojkami.
- BIOPSIJA - odvzem koščka tkiva (z iglo ali kirurškim posegom), ki ga pregleda patolog in oceni ali je tkivo rakavo ali ne.


ZDRAVLJENJE RAKA DOJK


Raka dojk zdravimo na več načinov. Rak dojk namreč ni ena bolezen in zato za zdravljenje obolele osebo skrbi cela vrsta strokovnjakov, ki za vsako bolnico posebej izdela načrt zdravljenja. Zdravniki so dolžni pacientom predstaviti vse možnosti in na koncu skupaj s pacientom presodijo, katero zdravljenje bo najkoristnejše.


Odločitev o kombinaciji zdravljenja je odvisna od vrste raka, razširjenosti bolezni, velikosti tumorja itd. Največkrat je zdravljenje kombinacija kirurgije sistemskega zdravljenja in obsevanja. Zdravljenje je odvisno od stadija, v katerem je rak odkrit (stadij 0 - odkrit z mamografijo - je ozdravljiv skoraj 100 %)

Kirurško zdravljenje: Zdravnik kirurg, kirurško odstrani tumor in v nekaterih primerih, ko je to seveda potrebno, še pazdušne bezgavke.

Sistemsko zdravljenje: Citostatiki, ki uničujejo rakave celice, preprečijo njihovo širjenje, upočasnijo tumorsko rast. Žal pa ne prizadenejo le rakavih celic, ampak imajo lahko tudi stranske učinke: izguba las, apetita, lahko povzročajo slabost, itd.

Biološko zdravljenje: Usmerjeno na lastnosti, ki jih imajo določene rakave celice. Praviloma ne okvarja normalnih celic.

Hormonsko zdravljenje: Več vrst hormonskega zdravljenja.

Obsevanje: Največkrat po operaciji. To je zdravljenje z visokoenergijskimi delci, ki uničujejo rakave celice.

O raku se je potrebno pogovarjati

Zaradi neosveščenosti pride v Sloveniji prvič k zdravniku 51% žensk, ki že imajo razvito bolezen in tako slabše možnosti za ozdravitev. S pogovorom v družini in okolici bomo laže sprejemali in premagovali bolezen. Pomembno je, da tudi otrokom na primeren način povemo, za kakšno bolezen gre, če je nekdo iz družine zbolel. Potrebno se je pogovarjati s partnerjem, saj so moški dostikrat prizadeti, ker se čutijo nemočne in ne znajo pomagati partnerici. Vendar je pravica vsake bolnice, da se sama odloči, koga obvesti o svoji bolezni!


Strah in šok


Strah in šok sta tipična pojava pri bolnikih z rakom, saj ko zboli telo, zboli tudi duša. Zato je v Sloveniji organiziranih veliko skupin za pomoč in svetovanja, ki so namenjeni temu, da se seznanimo z boleznijo.


Moški in rak dojk


Tudi moški obolevajo za rakom dojk (1-2 % vseh obolelih), zato je tudi pri njih pomembno samopregledovanje. Zdravljenje poteka na podoben način kot pri ženskah.
Rak dojk je ozdravljiva bolezen, a mora biti odkrita pravočasno, zato je še kako pomembno redno pregledovanje in boljša osveščenost. Ženska sama je tista, ki lahko naredi največ za svoje telo in dušo! Predvsem pa ne smemo nikoli obupati!


O raku govorimo, če se telesne celice začnejo nenadzorovano deliti. Nastane tumor, ki za svojo rast potrebuje energijo, s tem pa prizadene zdrave celice in moti organizacijo organizma. Pri raku dojk se bolezen začne v žleznih mešičkih ali izvodilih in se kasneje razširi v maščobno tkivo, lahko pa tudi v druge dele telesa.


Pričakovani rezultati zdravljenja raka dojk (prognoza) so odvisni od stadija bolezni ob diagnozi.


Pri raku dojk govorimo o petih stadijih:
- Stadij 0: najzgodnejša oblika raka, ki praviloma ne tvori tipljivega tumorja.
- Stadij I: tumor meri manj kot dva centimetra.
- Stadij II: tumor meri manj kot pet centimetrov, prizadete so lahko tudi bezgavke pod pazduho.
- Stadij III: prizadete so bezgavke pod pazduho, ki so lahko že tipne ali vidne s prostim očesom, trde na otip in fiksirane.
- Stadij IV: tumor je že zaseval v druge organe, npr. v kosti in možgane.

 

Zahvaljujemo se dr. Mojci Senčar, predsednici slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna, ker nam je s svojimi izkušnjami in znanjem pomagala pri oblikovanju besedila.Produkcija PLAN e d.o.o. © 2008 Ambulanta Košir - Vse pravice pridržane!